Ligler başladı, yaz bitiyor

Derya CERASİ Köşe Yazısı
21 Ağustos 2024 Çarşamba

Euro 2024, Copa America, Olimpiyatlar derken yaz dönemi bitti. Gündem tekrar futbolda yerel ligler ve Avrupa kupaları elemelerinin başlaması oldu.

Euro 2024

Almanya’da düzenlenen Euro 2024 heyecanı, İspanya’nın şampiyonluğu ile sona erdi. Bana göre oldukça keyifli, bol gollü, genç oyuncuların yıldızlaştığı bir turnuva olarak öne çıkan Euro 2024, İspanya’nın futbol, basketbol, tenis gibi önde gelen sporlarda ne kadar başarılı olduğunu bir daha gösterdi. Önce Avrupa Şampiyonası, sonra U19 Şampiyonası ve son olarak da Olimpiyatlar’da İspanya şampiyonluğa ulaşmayı başardı.

Copa America

Yaz döneminde oynanan Copa America da futbol heyecanına ortak oldu. Kariyerinin başlarında Milli Takım ile hiçbir kupaya uzanamayan ve bu sebeple bolca eleştirilen Lionel Messi, bir Copa America ve bir Dünya Kupası’nın yanına bir Copa America daha eklemeyi başardı. Çeyrek finalde kupaya veda eden Brezilya için bu turnuva hayal kırıklığıydı.

Olimpiyatlar

Paris’te gerçekleşen 2024 Yaz Olimpiyatları birçok sporsever tarafından ilgiyle izlendi. Türkiye Kadın Voleybol takımı yarı finalde mağlup olurken, üçüncülük maçında da galibiyete ulaşamayınca madalya şansını kaybetti.

Basketbolda Amerika Birleşik Devletleri yine mutlu sona ulaşan takım oldu. Lebron James, Stephen Curry ve Kevin Durant üçlüsü ne zaman ihtiyaç olsa sorumluluk alarak takımlarını altın madalyaya taşıdı. Farklı yenik durumda oldukları Sırbistan karşılaşmasında Lebron James, Fransa’nın nefesini enselerinde hissettirdiği final maçının kritik dakikalarında ise Stephen Curry öne çıktı ve kaydettikleri isabetlerle takımlarını şampiyonluğa taşıdı.

Olimpiyatlarda öne çıkan birçok sporcu oldu. Sırıkla atlama dalında İsveçli atlet Armand Duplantis gerçekleştirdiği 6.25’lik derecesi ile dünya rekoru kırdı.

31 yaşındaki Sifan Hassan üç madalya ile Olimpiyatları tamamladı. 5000 ve 10000 metrede bronz madalya kazanan Hassan, maraton dalında ise altın madalyaya ulaşmayı başardı. Olimpiyat rekoru kırarak altın madalyaya ulaşan Hassan, 1952 yılında maraton, 5000 metre ve 10000 metrede madalya kazanan Emile Zapotek’in başarısını da tekrarlamış oldu.

Atıcılık dalında Türkiye’ye Şevval İlayda Tarhan ile gümüş madalya kazandıran Yusuf Dikeç Olimpiyatların en önemli figürlerinden biri oldu. Atışını yaparken bir eli cebinde olan Dikeç, bu pozisyonu ile birçok sporcuya ilham oldu ve sevinçlerde bu poz kullanıldı. Sadece sporda değil birçok farklı alanda da bu poz kullanıldı ve paylaşıldı.

Futbol sezonu başladı

Euro 2024 ve Copa America sonrası Olimpiyatların da sona ermesi ile, yeni futbol sezonu heyecanı başladı bile. Önce Avrupa kupalarında eleme maçları ile başlayan heyecan, yerel ligler ile devam ediyor.

Transfer dönemi

Euro 2024’in etkisi ile bu transfer döneminin biraz sönük geçtiğini söyleyebiliriz. Barcelona, Liverpool, Juventus gibi takımlar ses getirecek hamleler yapmadı. Kylian Mbappe’nin Real Madrid’e transfer olması uzun zamandır beklenen ama yine de heyecan uyandıran bir transfer oldu.

Türk takımları da daha önceki sezonlara göre daha az sayıda transfere imza attı. Üç Büyükler’den burada öne çıkan takım bana göre Beşiktaş oldu. Geçen sezon iki ezeli rakibinden, hatırlamak istemeyeceği kadar çok puan fark yiyen Kara Kartallar, Rafa Silva ve Ciro İmmobile gibi iki önemli yıldızı kadrosuna kattı. Galatasaray ve Fenerbahçe ise genel olarak kadrolarını koruyup üzerine eklemeler yaptılar. Ancak tüm takımlarda yabancı sayısının fazla olması hareket alanını kısıtlıyor gibi gözüküyor.

Saha içine odaklanalım

Son birkaç sezonda yaşananları düşününce, en büyük dileğim Türkiye’de saha dışında gerçekleşen bir olayın değil de hep saha içinin konuşulması. Sahanın ortasına kadar girerek hakeme yumruk atan kulüp başkanı, maç oynamak için farklı bir ülkeye giden ama oynayamadan dönen ezeli rakipler, hiç anlayamadığım VAR müdahaleleri derken geçtiğim sezon akıl almaz şeyler yaşandı. Bu sezon da her ne kadar geçtiğimiz hafta sonu Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a fiziki müdahale yapılmasına kadar giden olaylar yaşansa da bundan sonra saha içine odaklanabiliriz umarım. Teknik direktörlerin rakibe nasıl hazırlandığını, savunma ve hücum planlarını, oyun içinde verdikleri reaksiyonları irdeleyebiliriz. Ligimizde görev yapan Jose Mourinho gibi dünyaca ünlü bir teknik direktör, Galatasaray’ı iki sezon üst üste şampiyonluğa ulaştırmış Okan Buruk, Hollandalı gelecek vaat eden Teknik Direktör Giovanni van Bronckhorst görev yaparken umarım bunu başarabiliriz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün