REE - Yol ayrımı

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
28 Ağustos 2024 Çarşamba

“Ree anohi noten lifnehem ayom. Beraha uklala. Et aberaha…”   

 

Ree peraşasının açılış cümlesi karşımıza genellikle Tora’nın tarzını yansıtan bir ifade kullanır. Bereket isteyenler için mitsvaları yerine getirme yolu veya tersini getiren Tora’da itaatsizlik yolu. Sifri’nin açıklamalarına bakarak durumu görmeye çalışalım:

Yolculuk yapan ve bir yol ayrımına ulaşan bir adama benzetme yapalım. İki yol arasında mutlaka seçim yapması gereken bir insanı görüyoruz. Yollardan biri başlangıçta dikenli yolların aşılmasını gerektirir ancak yolun sonun temiz ve bereketlidir. Ancak diğer yolun girişi pürüzsüz görünen ancak sonu hiç de olumlu olmayan bir görüntüdedir.

Bu benzetme, hayattaki iyi olan hemen hemen her şeyle ilgilidir. Başarmak istediğimiz değerli bir şey söz konusu olduğunda, yapmamız gereken bir seçim vardır. Seçilmesi gereken mücadele edip çok çalışacağımız ve sonunda da varmamız gereken hedefe varacağımız yoldur.

Yeni başlayan bir genç, kolay bir işe girerse, çok çalışmak zorunda kalmamanın rahatlığını yaşayabilir, ancak daha sonra bir kariyer yapmamış olmanın sonuçlarına katlanacaktır. Ancak, uzun saatler gerektiren ve muhtemelen fazla ödemeyen zor bir işle başlarsa, bir süre ‘dikenler’ arasında yürür, ancak sonunda başarıya götüren bir yolun sonunda berekete ulaşır.  

Bir çift ilk evlendiklerinde kolay yolu seçebilirler. Onlar sadece kendilerine odaklı yaşayıp diğerini görmezden de gelebilirler. Ama sonra evlilik ‘dikenlerle’ dolar. Birbirlerine karşı dikkatli, esnek, uzlaşmacı ve duyarlı olmak için çok çalışırlarsa, daha sonra güzel bir evliliğin benzersiz faydalarını göreceklerdir.

Birçok alkolik ve uyuşturucu bağımlısı bağımlı olacağı maddeye başlarken mutludur ve buna bağımlı olmaya niyeti yoktur. Olay partiler, kahkahalar, iyi zamanlarla dolu eğlenceli ve heyecan verici bir hayat şeklinde başlar. Ancak zamanla dikenler ortaya çıkar ve hayat darmadağın olur.  

Tora hayatı bunun tam tersidir. Evet, ‘diken’ gibi duran zorlukları vardır. Her hafta Şabat'ı kutsamak, kaşer bir mutfağa sahip olmak,  Tefila saatlerine dikkat etmek zorlayıcı olabilir. Ama bunu yıllardır yapan birçok kişi farklı bir yaşam tarzını denemeyi dahi aklından geçirmemektedir. Onlar için Şabat gününü kutsamak bir keyiftir. Mitsvalar yaşam sebebidir. Tora öğrenmek bizleri özel kılandır.

Tora’nın yolu zor ve sıkıntılarla dolu olabilir. Ancak Midraş’ın da dediği gibi sonu iyi biten her şey iyidir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün