Kozmetikte etiket okur- yazarlığının önemi!

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı
11 Eylül 2024 Çarşamba

Özellikle biz kadınlara ‘Vazgeçilmezleriniz nelerdir?’ sorusunu yöneltseler, çoğunluğunun cevabının aşk ve kozmetik olacağına çok eminim.

Kozmetik sektörü bir cennet. O kadar çok seçenek var ki bir alışveriş merkezine gittiğimizde spot ışıkları altındaki ürünleri incelerken ve o ürünlerin cildimize, makyajımıza etkisi hayal ederken keyiften başımız bile dönebiliyor.

Ama etiket okur- yazarlığımız ne durumda? Kaçımız ürünlerin üzerindeki işaretleri ya da kısaltmaları layığıyla okuyarak kendimize en faydalı kremi ya da sağlığımızı etkilemeyecek ruju- allığı bulabiliyoruz?

Geçmişte bu konuların üzerine çok da kafa yormadığımı itiraf etmeliyim. Ta ki KÜAD’ın (Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği) ‘Tüketici El Kitabı’ lansmanına davet edilene dek. Toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen kitabın tanıtım toplantısı Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center’da gerçekleştirildi.

KÜAD Başkanı Levent Kahrıman, ‘Tüketici El Kitabı’nın çok önemli bir çalışma olduğunu vurgulayarak “Ülkemizde ve dünyada etiket okuryazarlığı artmış olsa da, sembol ve anlamların yanlış yorumlanması ürünlerin hatalı kullanılmasına neden olabiliyor. Tedarik zincirinin tüm aşamalarında bilgi eksiklikleri yaşanmakta ve bu durum ürün güvenliğini etkiliyor. Sahte ürünlerin yayılmaması ve tüketicilerin bilinçlenmesi için bir el kitabı hazırladık. Tüketicinin etiket okur-yazarlık becerileri arttığı zaman ürünü kendisine getiren tüm katmanları aşamaları, dağıtıcıyı ve üreticiyi denetler pozisyona geçiyor ve etiket üzerinde sunulan bir iddia yanlışsa onu kamu kuruluşlarına bildirip piyasa gözetim denetimi yapmaya başlıyor” ifadelerini kullandı.

KÜAD Tüketici El Kitabı Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu Başkanı Şule Küçükoğlu ise “Kitabı, basite indirgeyerek tüketicilerin rahat ve kolaylıkla anlayabileceği bir dil kullanmayı seçtik. Kitabımızın içinde yer alan konu başlıklarımız; Kozmetik ürün nedir? Kozmetik hammadde kullanım oranları, dermokozmetik nedir? Aromaterapi yağlar, yerli ve ithal ürün, etikette olması gereken zorunlu bilgiler, iddialar, semboller ve işaretler, kimyasal içerikler hakkında bilgileri kapsıyor” şeklinde konuştu.

KÜAD Tüketici El Kitabı Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu Üyeleri; Ü. Belgin Sile, Zeynep Erol, Mehtap Arslan Aydın,  Tuğba Sekban Yılmaz, Burak Ayan, Seher İrem Çevik, Sibel Çelebi, Nursel Evrim, Ferhan Candar da basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak kitabın dijital baskısının global gelişmelere göre sürekli güncelleneceğini ve değişip dönüşen bir kaynak olacağını belirtti.

İLK ÖDÜLÜNÜ ALDIĞI FESTİVALDE SAHNEYE ÇIKTI!

Edirne Sinagogu’nda verdiği muhteşem konserler ile dinleyicilerimize daha önce çoğu kez müzik ziyafeti yaşatan dünyaca ünlü klarnet virtüözü Serkan Çağrı, geçtiğimiz günlerde 13 yaşındayken ilk ödülünü aldığı Çatalca Belediyesi 23. Erguvan Festivali’nde sahneye çıktı.

Aynı zamanda Çatalca’nın Çakıl Köyü’nün de bir sakini olan Çağrı, “Seneye mahalle muhtarı oluyormuşum” diye espri yapınca, alanda kendisini dinlemeye gelenlerden büyük alkış aldı.

‘Zalim, Kendim Ettim Kendim Buldum, Yorgun Yıllarım’ gibi şarkılarda performans sergileyen, klarnet taksimini de seyircilerin arasına inerek gerçekleştiren değerli müzisyen “Ülkemizde ilk kez bir halk festivalinde klarnet yarışması bu festivalde düzenlendi. Yaş ortalamasının 40 olduğu bu yarışmaya çocuk olmama rağmen katıldım. Ve ilk ödülümü Erguvan festivali kapsamında düzenlenen klarnet yarışmasında aldım. Bu ödül sayesinde umut dolu müzik yolcuğum büyük bir cesaretle başlamış oldu. Bugünkü kariyerimin oluşmasında hiçbir zaman unutamadığım ve unutamayacağım bir başlangıç benim için. Bugüne kadar emeği geçenlere ve devamlılığını sağlayan Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel ve ekibine teşekkürlerimi sunarım” açıklamasında bulundu.

Bu arada Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel’in de mütevazılığına değinmeden geçemeyeceğim. Festival boyunca izleyicilerle tek tek tokalaşan Güzel, kendisini seçerek göreve getiren vatandaşların dans teklifini kırmadı ve korumaları olmadan onlarla birlikte çiftetellinin yanı sıra bir de patriyot oynadı. Böyle renkli görüntülere ne kadar hasretiz! Gönülden tebrik ediyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün