Nitsavim – Vayeleh -Taşlih

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
25 Eylül 2024 Çarşamba

Elul ve Yamim Noraim  sırasında ulaşmak zorunda olduğumuz en önemli mitsva kuşkusuz ‘teşuva’dır. Teşuva tövbe etmek, değişmek ve daha iyi olmak anlamına gelmektedir. Ancak çoğumuzun da deneyimlediği gibi birçoğumuz ‘değişim’ konusunda çok başarılı değiliz. Genellikle alıştığımız yani başladığımız gibi geçsin söylemini hayata geçirmeye meyilliyiz 

Bunun bir nedeni, gerçekten değişmemiz gerektiğine inanmamamızdır.   Aslında çoğumuz iyi insanlar olduğumuzu hem biliriz hem de hissederiz. Bu doğru bir tespittir. Çünkü hayatımızda yaptıklarımıza baktığımız zaman bunun doğru olduğunu görürüz. Dolayısıyla da değişmek için bir zorlamaya girmeye yanaşmayız. İşlerin gidişatından memnun olduğumuzdan, önemli değişiklikler yapma konusunda umutsuz bir ihtiyaç hissetmiyoruz. Bir de değişim gerçekten çok zordur. Alışkanlıklarımızı, doğal eğilimlerimizi, alıştığımız şeyleri biliriz ve bunları değiştirmenin ne kadar zor olduğunu farkındayız.  Sorunları sıralamak nispeten kolaydır. Ancak çözüm bulmak da gereklidir. Bunun çözümünü ‘taşlih’ olarak bilinen Roş Aşana ritüelinde arayacağız.

Çok iyi bilinen bir söylem ‘taşlih’ dediğimiz ibadetin günahlardan arınma olduğudur. Su kaynağına gideriz,  bazı dualar okuruz, günahlar suyla beraber akıp gider. Artık hayatımızda yer almaz.   Bu kesinlikle doğru değildir. İşler öyle yürümez.

Taşlih ibadetinin suyla olan ilgisi Akedat Yitshak ile bağlantılıdır. Avraam ve Yitshak korban edilme emrini yerine getirmeye giderken ‘yetser ara’ onları durdurmak için her yolu dener. Hatta yollarını kesmek için bir nehir bile yaratır. Avraam ve Yitshak yollarından dönmemek için su boğaza gelene kadar yürümeye devam eder sonunda Tanrı duruma müdahil olur. Akedat Yitshak olayında onların içinden geçtikleri nehir ile ‘taşlih’ ibadetindeki su ilintilidir.

Teşuva yapabilmek için Avraam Avinu'nun örneğini takip etmemiz gerekir. İnançlarımızda o kadar kararlı, o kadar tutkulu, o kadar güçlü olmamız gerekir ki, hiçbir şeyin yolumuza çıkmasına izin verilmez.  Avraam bize kararlılığın ne anlama geldiğini, hiçbir şeyin bizi durdurmasına izin vermeden mükemmelliğin peşinden nasıl gittiğimizi gösterir.

Avraam Avinu'nun nesli olduğumuzu, onun mirasını taşıdığımızı, onun örneğini takip etmemiz gerektiğini hatırladığımızda, değişim konusunda isteksiz olmamıza ilişkin yukarıda sıraladığımız tüm nedenler hemen ortadan kalkar.   Sadece iyi olmak için değil, Avraam Avinu gibi harika olmak için de burada olduğumuzun farkına vardığımızda, yeterince iyi olduğumuzu veya daha iyi olamayacağımızı düşünmeyiz

 Peraşamızın da verdiği mesaj budur. Eğer Tora’yı uygulamak istiyorsak o bize çok yakındır. Uygulamak istemiyorsak bahanelerin arkasına sığınmak daha kolaydır. Moşe peraşada kesin bir talimat gibi önerisini dile getirir: “Uvaharta bahayım/hayatı seçiniz.”

TİZKU LEŞANİM RABOT NEİMOT VETOVOT

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün