Dünya Banksy'yi konuşuyor

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
2 Ekim 2024 Çarşamba

Günümüz sokak sanatıyla ilgilenen herkes uluslararası ün yapmış grafiti ustası, film yönetmeni Banksy’yi tanır.

Genellikle kamusal alanlarda yaptığı alaycı ve otorite karşıtı yapıtlarıyla bilinir. Siyasette sol ve sağ görüşleri arasında ayırım yapmadan sokaklarda, köprülerde, duvarlarda çalışır. Kendine özgü şablon ve sprey boya tekniği kullanan sanatçı aynı zamanda kara mizahıyla toplumu yorumlar.

Banksy’yi en az sanatı kadar ünlü yapan gizemli kişiliği. Dünyanın en esrarengiz sanatçılarından biridir. Kendisiyle ilgili İngiliz olması dışında neredeyse hiçbir bilgi yok. Bugüne kadar da kimse yüzünü görmedi.

Banksy lakabıyla tanınan sanatçının 1974 Bristol doğumlu olduğu iddia ediliyor.

Gerçek şu ki hayranları, takipçileri ve hatta varlığından emin olmayanlar bile onun kim olduğunu bilmek istemiyor.

↔↔↔

O, müzeler ve sanat galerileriyle dalga geçen biri. İşin ilginç yanı, “Galerilere, müzelere gidiyorum ve sanat eserlerine değil, aradaki boşluklara bakıyorum” demesi. Zira Banksy defalarca Metropolitan, Tate Britain gibi müzelere sessizce girip kendi yapıtlarından birini duvara asmıştı. Hatta 2015’te Disneyland’e gizlice girip içine ‘Paralı Çocuk Parkı’ enstalasyonunu yerleştirmişti.

2010 yılında Time Dergisi onu Barack Obama, Steve Jobs ve Lady Gaga’yla birlikte dünyanın en etkili 100 ismi arasında gösterdi.

Çeşitli ülkelerde savaş karşıtı, çevreci, hayvan haklarını savunan ve tüketim çılgınlığını eleştiren grafitilerin yanı sıra, dökülüp getirilen duvar parçaları dahil, yaptığı tablolar müzayedelerde yüz binlerce Pound’a alıcı buluyor.

Hiçbir toplumsal alaya duyarsız kalmayan, dünyanın çoğu yerinde bir dokunuşu olan Banksy, bizi etkilemeye devam ediyor.

↔↔↔

Roş Aşana arifesinde Banksy’yi anlatmamın bir nedeni yakın zamanda yaptığı bir grafiti serisinden etkilenmiş olmam.

El ele tutuşan iki çocuk; birinin sırtında İsrail, diğerininkinde Filistin bayrağı var. Aralarındaki küçük toprak kümesinden ise yemyeşil bir filiz çıkıyor.

Ortadoğu’da barışı simgeleyen, yeni neslin uyum içinde yaşayabileceği umudunu yansıtan bu eser Roş Aşana (Yeni Yıl) için olduğu kadar, dünya için de güzel bir hediye.

Şana Tova.

Sağlıkla kalın.

Kaynaklar:

• Duvarın ardındaki adam; Banksy, Yazar: Will Ellsworth-Jones

• YouTube; 
Sanat tarihi: Sapien

• Barcelona Banksy Müzesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün