Euroleague'de yeni sezon başladı

Derya CERASİ Köşe Yazısı
16 Ekim 2024 Çarşamba

Euroleague’de 2024-2025 sezonu ekim ayı ile birlikte başladı. Avrupa basketbolunun zirvesinde, yine birbirinden zevkli maçlar oynanıyor. Geçen sezonki takımların büyük ölçüde yer almaya devam ettiği ligde, sadece Valencia yerine Paris Basketbol katıldı.

İlk İki Hafta

Bu yazı yazıldığı anda, henüz ilk iki hafta maçları oynanmıştı. Genel tabloya bakacak olursak geçen sezonun şampiyonu Panathinaikos, Monaco, Fenerbahçe Beko ve Kızılyıldız kayıpsız geçen takımlar oldular. Ligin yeni ekibi Paris, Virtus Bologna, Partizan ve Alba Berlin ise henüz galibiyetle tanışamadı.

Fenerbahçe Beko’da Son Durum

Tyler Dorsey, Johnathan Motley, Nick Calathes, Georgios Papagiannis gibi önemli oyuncuları kaybeden ve oyun yapısı anlamında bir değişime giden Fenerbahçe Beko, sezona iki maçta iki galibiyet ile başladı. İlk maçta kendi evinde, geçen sezonun Final-Four’a katılmayı başaran takımı Olympiakos’u devirdi. Olympiakos, her ne kadar, yeni transferlerini henüz adapte edememiş ve geçen sezonki oyun yapısından uzaklaşmış olsa da ilk maçta O’nları mağlup etmek hem mental anlamda önemliydi hem de önemli bir rakibe karşı avantaj elde edilmiş olacaktı.

İkinci maçta ise Anadolu Efes deplasmanında, neredeyse bütün maçı önde götürerek ve son anlarda da kararlı kalarak maçı kazanmayı başardı Fenerbahçe Beko. Wade Baldwin ve Bonzie Colson gibi transferlerin önemi bu maçlarda açıkça belli oldu. Bire bir hücumda Wade Baldwin’in orta mesafeleri iyi kullanılırken, Bonzie Colson da ceza şutlarını sayıya çevirdi. Nicolo Melli de hem savunmada kısaların karşısında kalmayı başardı, hem ribaundlarda önemli rol oynadı, hem de hücumda sıkışan anlarda rol aldı. Scottie Wilbekin’in henüz ilk maçta sakatlanması ve muhtemelen sezonu kapatması ile bir guard takviyesi olacağı düşünülürse, Arturs Zagars’ın verdiği katkı da çok önemliydi. Bu disiplini ve bir arada oynamayı devam ettirebilirse Fenerbahçe Beko, Final-Four adaylarından biri olabilir. Khem Birch, Boban Marjanovic, Sertaç Şanlı 5 numara rotasyonu, ki buraya Nicolo Melli’yi de dahil edebiliriz, hedefler büyükse takviye gerektirebilir.

Anadolu Efes İnişli Çıkışlı

Shane Larkin’in sözleşme uzatması ve koç Tomislav Mijatovic’in takımın başında devam etmesi ile Anadolu Efes’in hedefi, geçen sezonun üstüne koymaktı. Pota altında Tyrique Jones ve Tibor Pleiss ile yollar ayrılırken Vincent Foirier gibi önemli bir yıldız transfer edildi. Will Clyburn gibi maliyeti yüksek ama verdiği katkı sınırlı kalan bir oyuncu ile de devam edilmedi ancak geçen sezon bekleneni veremeyen Darius Thompson’ı tutma kararı alındı.

Anadolu Efes ilk maçında Virtus Bologna karşısında, iyi savunma yaparak maçı kazanmayı başardı. Sezona çok iyi başlayan Daniel Oturu ile hem savunmada hem hücumda etkili olan Anadolu Efes, Shane Larkin ve Elijah Byrant ile sonuca gitti. Roland Smits gibi iyi bir Euroleague oyuncusunu ve Jordan Nwora ve Stanley Johnson gibi potansiyel Euroleague oyuncularını kadrosuna katan Anadolu Efes’in düzenlerini oturtması için biraz zamana ihtiyacı var. Fenerbahçe Beko karşısında, pota altını iyi savunmalarına karşın, rakibinin dış atışlardaki yüksek yüzdesine engel olamadılar ve sahadan mağlup ayrıldılar. Anadolu Efes’ten sürpriz mağlubiyetler ve yine sürpriz galibiyetler göreceğiz gibi görünüyor sezon boyunca. Play-off veya en kötü ihtimalle play-in tablosu içerisinde yer alacaklarını düşünüyorum.

Kayıpsız Başlayanlar

Geçen sezonun şampiyonu Panathinaikos, yaz dönemi boyunca yaptığı Lorenzo Brown, Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven transferleri ile kadrosunu iyice genişletti. Türk Koç Ergin Ataman’ın çalıştırdığı Yoncalar, sezona iki Alman takımına karşı oynadığı maçlarla başladı ve biri kendi sahasında biri deplasmanda iki galibiyet aldı. Bu sezon da Final-Four’un en büyük adayı gibi görünüyorlar.

Geçen sezon play-off’ta Fenerbahçe Beko’ya son maçta elenen Monaco ise bu sezona iki maçta iki galibiyet ile başladı. İki maçını da kendi sahasında oynayan Monaco, Maccabi ve Milano’yu geçmeyi başardı. Mike James ile yola devam eden Kırmızı-Beyazlılar, eksikliğini çektikleri organizasyonu sağlayan oyun kurucu pozisyonunda Nick Calathes’i transfer ettiler. Bir diğer Türk oyuncu Furkan Korkmaz’ı transfer eden ve en son eski oyuncusu Jordan Lloyd’a imza attıran Monaco da geniş bir rotasyona sahip.

Son olarak Kızılyıldız kendi sahasında Baskonia ve deplasmanda Paris Basketbol’u devirmeyi başardı. Nikola Kalinic, Milos Teodosic, Nemanja Nedovic, Branko Lazic ve Ognjen Dobric gibi kaliteli Sırp oyunculara sahip Kızılyıldız, Codi Miller-McIntyre ve Isaiah Canaan gibi önemli transferlerle taçlandırdı. Pota altında biraz eksik görünseler de sezona 2’de 2 başlamaları dikkatleri çekti; hele de en büyük rakipleri Partizan galibiyet alamamışken. Bu hafta deplasmanda oynayacakları Fenerbahçe Beko maçı O’nlar açısından hayallerin ne kadar büyük olabileceğini gösterecek.

İlk Çift Maç Haftası

Bu hafta sezonun ilk çift maç haftasını yaşayacağız ve basketbolun zirvesinde heyecana ortak olacağız. Sakatlıksız ve keyifli maçların oynandığı bir sezon olsun.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün