Dünya artık küçücük bir televizyon ekranına sığıyor. Ancak genele bakınca çoğunluğun içi içine sığmıyor.
Din ve siyaset, tüm zamanların en büyük iki kirliliği oldu. Hızla gelişen teknoloji, yapay zekâ rüzgârı, artılarıyla birlikte eksileri de beraberinde taşıdı. Yine de dünyada en büyük çöküş etik değerlerin yok olmasından kaynaklanıyor. İnsanlığın bu kadar kötülüğe battığına inanmak istemiyorum.
↔↔↔
Görsel medya haberlerini eskisi kadar izlemiyorum. Haberlerin doğruluğunu sorgulamak bile yıpratıcı. Dengeyi sağlamanın bir yolu doğaya sığınmak; en azından benim için. Dolayısıyla, zaman zaman National Geographic kanalını izlemek iyi geliyor. Hayvanlar insan kadar zeki değilse de uyum içinde yaşamayı başarıyor.
Geçenlerde söz konusu kanalı izlerken, deve kuşları ile ilgili bir belgesele rast geldim. Bir anda, ‘başını deve kuşu gibi kuma gömmek’ tabiri çağrışım yaptı. İçimden ‘tamam’ dedim. “Sağlıklı düşünebilmek için bir süreliğine deve kuşu gibi hareket etmeyi deneyeceğim. En azından zihnim için bir detoks dönemi olur” diye düşündüm.
Deve kuşu gibi başını kuma gömmek, gerçeği görmemek için saklanan insanlara yönelik bir inanıştır.
Programın ilerleyen dakikalarında bu inanışın doğru olmadığını öğrendim. Çoğunlukla çölde yaşayan ve uçmayan kuş türünden olan deve kuşları korktuklarından değil, farklı nedenlerden, ‘kum’ ile ilişkilendirilmiştir. Birincisi; yumurtalarını ağaç dallarında güvenceye alamadıkları için kumda saklarlar. İkincisi; yaklaşan tehlikenin hangi yönden geldiğini anlamak için bu yöntemi kullanırlar.
İçgüdüler bazen mantığın önüne geçiyor. Sonuç: Bir deve kuşu bile olamadık…
↔↔↔
Dünya bir televizyon ekranına sığsa da, genç nesil yeni ufuklar arayışında. Son zamanlarda, farklı ülkelerden Yeni Zelanda’ya göç edenleri daha sık duymaya başladım.
Mesafeler artık engel değil. Pasifik kenarındaki adanın yaşam standardı çok yüksek. Ilıman iklimi, elverişli çalışma koşulları, düşük suç oranı ve adalet sistemi gençlere cazip geliyor. En önemlisi ise, resmi bir dini yok. Ülke halen adanın ilk yerlileri olan Maorilerle Avrupa kültürünün harmanlandığı bir alt yapıya sahip. Kısacası, dinle siyasetin bütünleşmediği her yer cennet.
↔↔↔
Bu arada YouTube’da çocuklara yönelik, canlılar dünyası ile ilgili, ‘Meraklı Turşu’ adlı eğlenceli bir bilim yayını var. Deve kuşlarının yaşamını araştırırken buldum. Cep telefon bağımlısı çocukları, torunları yönlendirmede iyi bir seçenek olabilir.
Sağlıkla kalın.