Hafta başı dünya haberlerine göz atarken, Elon Musk’ın OpenAI’ın ChatGpt’sine rakip bir AI (Yapay zekâ) programı piyasaya süreceğini okudum (Reuters.com). Final etaplarının tamamlanmasına birkaç hafta kalan program, yakında piyasaya sürülüp çoğumuzun aşina olduğu ChatGpt’nin muadili, rakibi ve büyük ihtimalle daha üstün bir versiyonu olacak.
Elon Musk gibi bana enerjisi iyi gelmeyen, korkutucu bulduğum bir insanın teknoloji alanında eğer mümkünse daha da devleşmesi bana çok ürkütücü geldi. Sadece AI değil, tüm teknolojilerin en büyük tehlikesi, yanlış insanların eline geçmesidir. Elon Musk’dan bağımsız olarak, zaten halihazırda bir AI paranoyam var.
***
AI denince ilk aklıma gelen bana birkaç yıl evvel kardeşimin öğrettiği ChatGpt uygulamasıdır. Ben oldukça masum sorular sorarak, onu daha ziyade eğlenmek ve öğrenmek için kullanmışımdır. Birkaç kere iş için yazdığım İngilizce bir cümlenin daha sofistike versiyonun talep etmişimdir. Doğum günlerinde, özel günlerde arkadaşlarıma sürpriz yapmak için balonlu, çiçekli birkaç poster yapmışımdır. Anlayacağınız ChatGpt kullanımım çok saf, kendimi bilgilendirmek ve eğlendirmek için.
Yapay zekayı kötü kullanmak denince, çoğu insanın aklına öğrencilerin ödevlerini ChatGpt’ye yazdırması gelir. Bu eğitim açısından kötü olsa da bence AI’ın tehlikelerinden en hafifi. İyi bir eğitimcinin zamanla, hatta şu anda bile AI’yla yapılmış ödevleri ayırt edebileceğini düşünüyorum. Ona göre gereken aksiyonları alacaktır.
***
Geçen hafta antisemit söylemleriyle dikkat çeken Kanye West’e hitaben, Yahudi ünlüler tarafından yapılmış bir kısa video seyrettim. Steven Spielberg’den Mila Kunis’e birçok tanıdık ünlünün verdiği mesaj çok hoşuma gitse de, videonun AI olduğunu düşündüm, sonra da AI olduğuna dair yazılar okudum. Burada AI’yla ilgili en büyük tehlikelerden biri yatıyor; mahremiyet. Bu videonun çekimi için o ünlülerden izin ve rızaları alınmadan yüzlerinin vücut bulması, gerçek bir çekim gibi sunulması çok tehlikeli. Gelişmiş yüz tanıma teknolojisi ile artık herkesin, her çeşit videosu yapılabiliyor. Bilmem detaya girmeme gerek var mı? AI’ın en büyük tehlikesi belki de yalan görüntüler ve itibar kaybı.
***
AI’ın ekonomi üzerinde olacak etkisini yazmaya bile gerek yok. Bazı işleri belki daha verimli de yapabilir ama, birçok insanın da ekmeğine engel olacağı şimdiden belli. Yapay zeka ve robotlar insanların işini tamamen elinden alabilir mi? Bence alamaz. Duygu, beceri, insanda bulunan pratik zeka henüz AI tarafından yapılamaz. Bazı işler insanlar tarafından yapılmaya devam edecek. Maaş eşitsizlikleri ve istihdam sorunları çok olacak, şimdiden belli. İnsanların değişecek hayat standardını ve bu sebepten bozulacak ruh hallerini öngörebiliyorum.
Anlamadığım konularda yazmaktan hoşlanmam ama AI teknolojisi bence savunma sanayide de kötü kullanıma çok uygun. Yanlış insanların eline geçmesi savaşlara, adaletsizliğe ve felaketlere yol açabilir.
***
Her teknoloji kötü insanların eline geçtiğinde kötüye kullanılabilir. Yapay zekaya yanlış veriler yüklediğini düşünün. Yanlış verilerle doğrular yanlış olacak. Korkutucu bir çağdayız, kabul etmek lazım…